Mihail Drumeş, Jules Verne, dar şi J.K. Rowling sunt scriitorii preferaţi ai elevilor. Copiii preferă lecturile moderne în faţa celor recomandate. Evaluarea cititului nu s-a schimbat foarte mult de acum 10 ani: copiii trebuie să completeze aceleaşi fişe de lectură.
Mai mult decât lecturile recomandate de profesori, copiii sunt atraşi de romane misterioase, de science fiction, cu titluri captivante - cum ar fi seriile Harry Potter sau cele ale scriitorului britanic Terry Pratchet.
Citeşte şi:
Pictoriţele care au uimit Estul
Pentru elevii din clasele mai mari de gimnaziu - „Amurg" de Stephenie Meyer câştigă în faţa calculatorului ca să citească. Dintre poveştile româneşti, „Elevul Dima dintr-a VII-a" rămâne în top.
Elevii fug însă de fişele de lectură. Secretul specialiştilor pentru profesori este să îi evalueze cât mai original dacă au citit în vacanţă.
Fără fişe plictisitoare
Elena Oproiu, profesoară de română de la Şcoala Centrală din Bucureşti, încearcă soluţii creative pentru a-i îndepărta pe elevi de calculator. Ea îi implică pe elevi prin fişe de lectură interactive: „Pe lângă rezumate, le cer să caracterize personaje «simpatice» sau chiar să propună un alt final sau un alt titlu".
Recunoaşte însă că adolescenţii sunt interesaţi de romanele moderne, misterioase sau SF. Tocmai de aceea a inclus celebra carte „Harry Potter" de J.K. Rowling în lista de lecturi pentru clasa a VI-a: „Ei citesc cu mare plăcere seria «Harry Potter» sau cărţile lui Joseph Delanay - «Ucenicul vraciului»".
Nu doar romanele scrise de autori străini sunt preferate de elevii de gimnaziu. „Elevul Dima dintr-a VII-a" este în vogă. David, elev în clasa a VII-a la şcoala nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, spune că i-a plăcut pentru că e o poveste amuzantă despre adolescenţi.
„Personajele gânde