Potrivit BBC, liderii G20, care s-au reunit în weekend la Toronto, au ajuns la un acord pentru a reduce deficitele bugetare naţionale până în 2013 şi pentru a promova creşterea economică.
Premierul canadian Stephen Harper, a declarat că măsuri de stimulare economică pe termen scurt sunt în continuare necesare. El a precizat că propunerile pentru introducerea unei taxe globale pe bănci au fost respinse, liderii preferând ca fiecare ţară să acţioneze aşa cum consideră în acest dosar.
Toate ţările importante din G20 şi-au luat angajamentul să îşi înjumătăţească deficitele în următorii trei ani, transmite BBC.
Citiţi şi: VIDEO Europa, „bolnavul economiei globale“
Potrivit lui Harper, datoria guvernelor, ca proporţie din economie, "ar trebui cel puţin stabilizată sau aşezată pe un trend descendent până în 2016".
Toţi liderii recunosc că o consolidare fiscală nu este un scop în sine. Stimularea va avea în continuare un rol pe termen scurt, pe măsură ce dezvoltăm cadrul pentru o creştere economică puternică, sustenabilă şi echilibrată, a adăugat el.
Barack Obama a spus că reglementări mai stricte, inclusiv cereri de suplimentare a capitalului băncilor, vor fi analizate la următorul summit G20, care va avea loc la Seul, în luna noiembrie.
Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a evita repetarea crizei financiare recente, a adăugat el.
Liderul american a declarat că se aşteapta ca moneda naţională a Chinei să se aprecieze, în baza angajamentului recent al Beijingului de a lăsa yuanul să varieze mai liber faţă de dolar.
O refacere economică puternică şi durabilă presupune şi ca ţările să nu aibă un avantaj incorect. Aşa că am discutat şi despre necesitatea ca valoarea monedelor să varieze liber pe piaţă, a afirmat el.
După cum i-am spus preşedintelui chinez ieri, Statele Unite salută decizia Chinei de a permi