Considerat iniţial de analişti o „petardă udă“, noul sistem de taxare a sectorului bancar va determina acţiuni puternice din partea instituţiilor de credit. Ideea implementării noului impozit bancar a fost înaintată de mai mulţi lideri mondiali, însă analiştii şi bancherii insistă că, dacă nu este globală, măsura va dăuna.
În teorie, băncile nu ar putea evita plata noilor taxe din cauza implementării sale la nivel global. În practică, liderii mondiali nu au reuşit să elaboreze un plan comun de impozitare a sectorului bancar. Aflate încă în discuţii, noile planuri pun accent pe nevoia ca fiecare guvern să creeze propriile norme, în funcţie de circumstanţele naţionale specifice şi propriile sisteme fiscale.
Românii au cumpărat chiar de cinci ori mai mult euro decât într-o zi obişnuită
Economia României, în derivă / Cât va mai creşte euro şi cum a ajuns România în această situaţie
Cu toate acestea, indiferent cât de permisivă va fi noua schemă de impozitare, analiştii sunt de părere că instituţiile bancare mari vor prefera să-şi mute afacerile în state care nu vor aplica taxa.
„Ne aşteptăm ca această legislaţie să ducă la o reanalizare a spaţiului în care se desfăşoară tranzacţiile şi la centralizarea activităţilor, micşorând astfel impactul taxelor", au declarat specialiştii USB John-Paul Crutchley şi Alastair Ryan într-un raport recent.
Prin astfel de acţiuni, principalele cinci bănci listate la bursa londoneză şi-ar putea micşora considerabil contribuţiile, acestea ajungând la 1,3 miliarde de lire.
CINE CÂŞTIGĂ
Ministrul de Finanţe englez, George Osborne, a declarat că „această criză a izbucnit în sectorul bancar şi falimentul creditorilor a impus costuri enorme asupra întregii societăţi, prin urmare este corect ca, în viitor, băncile să contribuie cu sume proporţionale riscului pe care îl exercit