Peste numai câteva zile încep înscrierile pentru admitere în universităţi. Dacă în urmă cu 20 ani era de neconceput să visezi la un job de intelectual fără a avea studii superioare, realitatea zilelor noastre ne demonstrează că şi persoanele care nu au trecut prin cei trei sau patru ani de facultate îşi clădesc cariere solide bazându-se pe experienţa personală, pe ceea ce popular se numeşte şcoala vieţii sau reuşind să fie propriii lor profesori.
Este esenţială absolvirea unei facultăţi în zilele noastre? Specialiştii în resurse umane sunt de părere că angajatorii se uită în CV-urile candidaţilor atât la experienţa acumulată, cât şi la nivelul studiilor deţinute. Numărul exagerat de universităţi din România îi determină pe unii să spună că numai dacă nu vrei nu faci facultate în ţara noastră. Tot specialiştii în resurse umane adaugă însă că 8 dintre primii 10 bogaţi ai lumii nu sunt absolvenţi de studii superioare, lucru de care nu le este tocmai ruşine.
Modelul comunist
„Acum 20 de ani, succesul profesional era decis majoritar de un singur factor: cât de multă carte făceai, adică nivelul de studii şi notele şcolare, pe baza cărora se făcea repartizarea la locul de muncă. De atunci sistemul s-a schimbat", spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră la Career Experts. Consilierul spune că a văzut în ultima perioadă oameni care fac câte două facultăţi şi trei masterate şi totuşi nu au parte de succes profesional.
Monica Dona, de la Human Capital Consultant Lugera & Makler şi membru HR Club, este însă de părere că totul depinde de complexitatea şi cerinţele postului. „Există poziţii unde sunt foarte importante studiile superioare şi pentru care nu este atât de relevantă experienţa anterioară." Consultantul a dat exemplul domeniului bancar, care este destul de selectiv în privinţa studiilor, preferând absolvenţii de studii superio