Summit-ul G20 de la Toronto s-a sfarsit, cele mai puternice tari din lume au cazut de acord ca deficitele si datoriile trebuie reduse, dar americanii fac opinie separata: "nu vom plati noi pentru prosperitatea lumii".
Cele mai puternice 20 de state ale lumii s-au angajat, in cadrul summit-ului de la Toronto, din Canada, sa incurajeze reducerea deficitelor publice cu cel putin jumatate pana cel mai tarziu in 2013 si a datoriilor publice (cu un nivel neprecizat) pana in 2016.
Cel putin asta sustine comunicatul oficial dat publicitatii la finalul summitului G20. Si asta pentru ca americanii nu s-au aratat prea incantati de masurile de austeritate, iar Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a caracterizat dezbaterea ca fiind complet falsa.
"Marea prioritate a G20 este protejarea si consolidarea relansarii, precum si punerea bazelor unei cresteri puternice, durabile si echilibrate si intarirea sistemelor noastre financiare impotriva riscurilor", se precizeaza in comunicatul oficial al summitului G20.
Liderii G20 au facut apel "la mai multe progrese in procesul de reechilibrare a cererii mondiale", stimuland-o acolo unde este extrem de scazuta. "Provocarile majore raman. Daca cresterea revine, relansarea ramane inegala si fragila, rata somajului in anumite tari se situeaza inca la niveluri inacceptabile, iar efectele sociale ale crizei se fac in continuare puternic simtite", se mai arata in document.
Declaratia comuna a G20 precizeaza ca "economiile excendentare vor proceda la reforme pentru a-si reduce dependenta de cererea externa si se vor concentra mai mult pe sursele de crestere nationale".
Chestiunea nu este aceasta: consolidare bugetara sau crestere, ci urmatoarea: consolidare bugetara si crestereDominique Strauss-Kahn, director general FMI
G20 a st