Clienţii băncilor sunt tot mai interesaţi de oferte alternative de economisire, care să nu fie afectate de impozitul de 16% ce se va aplica de la 1 iulie câştigurilor din dobânzi, aurul, conturile offshore şi dobânzile garantate de bănci fiind printre produsele ce le stârnesc interesul, informează NewsIn. "În contextul viitoarei impozitări a dobânzilor primite pentru depozitele la vedere şi la termen, aurul îşi va spori atractivitatea, câştigul din tranzacţionarea acestuia neintrând în sfera câştigurilor impozabile", explică directorul de vânzări trezorerie din cadrul Piraeus Bank România, Alina Piciorea.
Aurul este deja în atenţia investitorilor, ca urmare a creşterii relativ constante înregistate de preţul metalului preţios pe pieţele internaţionale, corelată cu previziunile pesimiste ale analiştilor referitor la evoluţia economiilor şi la impactul măsurilor monetare în nivelul inflaţiei. "Cererea pentru metalul preţios a înregistrat creşteri spectaculoase, ducând preţurile la peste 1.240 dolari/uncia. Majoritatea specialiştilor susţin că preţul va atinge noi maxime istorice, continuându-şi, astfel, trendul pozitiv, cu posibilitatea atingerii nivelului de 1.300 dolari/uncie în trimestrul III. Aurul este văzut ca unul din cele mai performante active, cu randamente medii anuale de peste 13,5%", susţine Alina Piciorea.
În prezent, Piraeus Bank este singura bancă din România care vinde aur către populaţie, iar Piciorea a precizat că aceste vânzări au atins cote record în mai şi iunie 2010, dublându-se în această perioadă pe fondul deprecierii leului şi al incertitudinilor crescânde privind situaţia economică. În mai puţin de 9 luni de la introducerea acestui produs pe piaţa românească, s-au vândut aproximativ 100 kg de aur sub formă de lingouri şi mai mult de 1.000 de monede, în valoare totală de peste 3 mil. euro. Dintre acestea, în ultimele 45 de