Banca Naţională a stabilit un curs de 4,3257 lei/euro, în creştere faţă de referinţa stabilită vineri, de 4,2808 lei/euro. Astfel, cursul a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat de la introducerea monedei unice europene. Analistul economic Radu Limpede spune că nu putem vorbi despre prăbuşirea cursului, ci doar de o piaţă mai volatilă. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: NorthFotoSursa: Adrian Paclisan
1 /.
Deprecierea leului în raport cu principalele valute şi mai ales cu euro este consecinţa unui întreg "lanţ de decizii amânate, care a speriat pieţele", a explicat pentru evz.ro Radu Limpede. Dacă salariile din sectorul bugetar ar fi fost diminuate în 2009, an electoral, scăderea acestora ar fi fost de doar 8-9% şi nu de 25%. De asemenea, decizia Curţii Constituţionale cu privire la diminuarea pensiilor, majorate, de asemenea, în context electoral, a avut un impact negativ asupra încrederii investitorilor cu privire la evoluţia economiei româneşti.
"Să fim serioşi: nu vorbim despre prăbuşirea cursului de schimb. Trebuie să vedem evoluţia cursului de schimb pe termen lung", a concluzionat analistul Radu Limpede, care estimează că euro va fi cotat la cel mult 4,5 lei anul acesta.
Măsurile de austeritate vor întări leul
După aplicarea măsurilor de austeritate asumate de Guvern, euro ar trebui să fie cotat la 4,3 lei, consideră economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
"Leul s-a depreciat în condiţiile în care există multe incertitudini - despre forţa Guvernului actual, despre moţiuni de cenzură. În momentul în care se vor clarifica măsurile care vor fi aplicate este de aşteptat ca cursul să revină sub 4,3 lei/euro. În acest moment, pieţele internaţionale percep România ca o ţară foarte riscantă. Dacă se vor aplica măsurile de consolidare bugetară, moneda naţională ar trebui să se întăr