Trei oficiali ai Autorităţii vor fi verificaţi pentru că n-au făcut controale post-privatizare
În plus, şefi ai sucursalelor mai multor bănci sunt bănuiţi că au facilitat obţinerea ilegală a unor credite de către grupul Awdi
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au extins cercetările faţă de trei dintre oficialii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, bănuiţi că au închis ochii faţă de neregulile produse de membri ai grupului Awdi neefectuând, la timp, controale post-privatizare care ar fi putut stopa înstrăinarea activelor şi falimentarea Rodipet, au declarat pentru Curierul Naţional surse judiciare.
Potrivit acestora, cercetările sunt extinse şi faţă de şefii sucursalelor a două sau trei bănci, prin care se bănuieşte că s-au transferat în afara ţării importante sume de bani cu scopul de a fi spălate, precum şi pentru facilitarea obţinerii unor credite fără respectarea normelor în vigoare.
De asemenea, ancheta se orientează şi asupra persoanelor care au cumpărat bunuri de la Awdi Group, ştiindu-se că acestea nu puteau fi înstrăinate pe perioada stipulată în contractul de privatizare.
De altfel, procurorii DIICOT au dispus restabilirea situaţiei de drept a patrimoniului Rodipet, motiv pentru care se vor extinde şi sechestrele puse asupra bunurilor membrilor grupului Awdi în vederea recuperării prejudiciului de 35,5 milioane de euro prin crearea a 70 de firme de tip suveică.
Şi Hussein Awdi este urmărit penal
Săptămâna trecută, anchetatorii l-au chemat la audieri şi pe fratele cel mare al lui Hassan Awdi, Hussein, pentru a-i aduce la cunoştinţă învinuirile în vederea începerii urmăririi penale. Totodată, s-a pus sechestru şi pe două dintre autovehiculele acestuia, un X5 şi un Tiguan, dar şi pe Hummer-ul fratelui cel mai mic dintre cei cinci, Mehdi Awd