Haideti sa aruncam o privire pe program: o data pe saptamana mergeti la supermarket, spalati rufele, udati florile. Nu e rau, insa daca la aceasta lista se adauga evacuarea continutului intestinal si va simtiti inconfortabil si balonat, probabil de vina este constipatia.
In general, starea de disconfort este un bun indicator, insa daca ati trecut de la o iesire zilnic la toaleta la mai putin de trei pe saptamana, acesta este un semn aproape sigur ca suferiti de constipatie. Printre simptome se mai numara:scaune tari si reduse cantitativ;greturi, varsaturi;cefalee, ameteli;hemoroizi;astenie fizica si/sau psihica;insomnie.Constipatia poate avea numeroase cauze, de la insuficienta fibrelor in alimentatie sau consumul insuficient de lichide pana la excesul de fier sau abuzul de laxative. Mai poate surveni si ca efect secundar al unor tratamente medicamentoase sau a lipsei de miscare, dar si ca urmare a ignorarii nevoii de a merge la toaleta.
Exista si o serie de afectiuni digestive care pot duce la constipatie. Printre acestea se numara: colita;cancerul de colon;diverticulita;ischemia (scaderea fluxului sanguin la nivelul colonului);sindromul colonului iritabil;boala Crohn.La acestea se adauga o serie de disfunctii neurologice, metabolice si endocrine sau afectiuni sistemice care includ si organele digestive.
Cum putem scapa de constipatie
Daca nu este provocata de o alta afectiune, caz in care medicul va va prescrie tratamentul specific, cel mai sigur mod de a scapa de constipatie este schimbarea stilului de viata.
Adaugati fibre la dieta zilnica. Incercati sa reduceti consumul de alimente cu continut scazut de fibre, precum branza sau carnea. Regimul alimentar zilnic al unui adult trebuie sa includa aproximativ 25 de grame de fibre.
Alimente care contin fibre: leguminoasele (fasole, mazare, linte etc);gr