Artistul a pictat biserici din judeţul Vaslui. Cele mai multe dintre lucrările sale sunt nuduri, portrete sau peisaje, care au ajuns în colecţii particulare din Vest.
Florin Stoian şi-a descoperit pasiunea pentru pictură încă din clasele primare. Părinţii săi i-au fost primii critici. Erau foarte supăraţi pe el pentru că desena pe tot ce prindea. „Pictam pe pereţi, pe uşi, lucru care, bineînţeles, stârnea nemulţumirea părinţilor“, îşi aminteşte zâmbind artistul.
A început să înveţe primele tehnci de pictură când s-a înscris la un liceu de profil. Tot atunci, şi-a descoperit pasiunea pentru icoane. „Dintotdeauna am pictat de toate, însă mi-au plăcut mai mult icoanele“, spune Stoian. A început să picteze biserici pe când era student la Iaşi.
Şi-a dat licenţa într-o biserică
Când a trebuit să-şi dea lucrarea de licenţă, s-a alăturat unui grup de colegi care pictau capela Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Iaşi. Cu binecuvântarea preoţilor şi a profesorilor a intrat în lumea artiştilor liber-profesionişti. Spune că în pictură totul vine de la sine.
„Când faci pictură din plăcere, nu ţi se mai pare greu. Este mai mult o pasiune decât o meserie pentru că această artă nu-ţi asigură un venit constant. Artiştii sunt, din păcate, nevoiţi să se lupte, de multe ori, cu kitsch-urile şi cu prostul gust. Nu ştiu câtă lume intră la Galeria de Artă pentru a cumpăra un tablou şi câţi preferă să se ducă să ia o imitaţie de la piaţă“, se plânge pictorul.
Îşi pune lucrările pe blog
Sute de lucrări realizate de-a lungul anilor de Florin Stoian au ajuns în colecţii particulare din Vest, din Germania până-n Statele Unite. Artistul şi-a deschis şi un blog unde-şi expune cele mai recente creaţii, filmuleţe care surprind modul în care acestea au fost realizate. „Nu trece nicio zi în care să nu pictez, chiar dacă