Liderii G20 au fost prezenţi la Toronto (Canada), la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a discuta despre soluţiile de revenire economică la nivel global. Nemulţumiţi de felul în care sunt controlate frâiele economiei mondiale, câţiva mii de manifestanţi au protestat violent.
Poliţia a reţinut ieri aproape 80 de persoane şi a anunţat că trei vehicule blindate ale forţelor de ordine au fost incendiate, iar protestatarii au vandalizat mai multe sedii de bănci, cafenele şi magazine mici.
"Recesiunea" va deveni cuvânt de ordine în cazul în care cele mai dezvoltate ţări ale lumii nu se vor concentra pe menţinerea creşterii economice, au avertizat americanii, apreciind că trebuie continuate programele de stimulare, şi nu micşorate cheltuielile pentru reducerea deficitelor bugetare, aşa cum fac europenii. Deciziile anticriză ale Europei au fost criticate şi de delegaţia Braziliei. Aceasta le consideră dăunătoare pentru economiile în curs de dezvoltare.
Pentru preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, diferenţe semnificative pe cele două maluri ale Atlanticului nu există. "L-am auzit pe Obama (preşedintele american, n.r.) spunând cât este de important să sprijinim politicile durabile, inclusiv cele din SUA, şi el a indicat destul de clar riscul provocat de deficite şi datorii", a spus Sarkozy.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, nu a avut o reacţie imediată la "săgeţile" aruncate asupra Europei. "Il Cavaliere" pare să fi fost preocupat numai de misterioasa prezenţă blondă din delegaţia sa, scrie presa europeană. Analiştii se aşteptau la un compromis între liderii ţărilor cele mai bogate şi cei ai economiilor emergente.
Prietenia afişată, la Toronto, între preşedinţii din Statele Unite şi China, Barack Obama şi Hu Jintao, se va cristaliza într-o vizită, la Washington, a liderului de la Beijing, potrivit BBC. Cei