Mai ales până la vârsta de trei ani, micuţii au pielea mai sensibilă la ultraviolete decât adulţii. Folosirea unei creme-ecran speciale, a unei pălării, precum şi hidratarea sunt gesturi obligatorii atunci când copiii ies din casă.
Până la vârsta de 18 ani, ne expunem pielea la 80 la sută din cantitatea totală de radiaţii ultraviolete pe care o vom primi de-a lungul vieţii, arată statisticile.
Or, în copilărie şi în adolescenţă, pielea este mai sensibilă la expunerea solară decât la maturitate.
Medicii dermatologi recomandă părinţilor să nu îşi ia micuţii la plajă înainte de împlinirea vârstei de trei ani. O expunere de zece minute a antebraţelor, de două ori pe săptămână, este suficientă pentru ca organismul copiilor să sintetizeze vitamina D, necesară pentru dezvoltarea normală a oaselor şi pentru prevenirea rahitismului.
În primii trei ani, pielea se apără mai greu
Până la vârsta de trei ani, pielea este imatură. Dermul este subţire, cu fibre de elastină şi de colagen mai slabe, iar radiaţiile solare le pot afecta procesul normal de creştere.
În plus, punţile dintre celule sunt incomplet formate, astfel că razele pot pătrunde mai uşor în straturile din profunzime, producând modificări puţin vizibile. De asemenea, pielea conţine mai puţine glande sebacee, astfel că se poate usca şi arde mai uşor.
„Expunerea necontrolată la soare în copilărie şi arsurile pielii apărute în primii ani de viaţă cresc riscul de melanom malign (cancer de piele)", atrage atenţia medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
FPS 30+ cu spectru larg
În cazul copiilor, medicii recomandă folosirea unor creme cu factor de protecţie solară de minimum 30, cu filtru mineral. Acestea creează o peliculă de protecţie pe suprafaţa pielii şi, pentru că nu se absorb, p