Strategiile de securitate ale Uniunii Europene şi ale NATO au fost principalul subiect de discuţie cu ocazia reuniunii absolvenţilor români ai Centrului americano-german, George C. Marshall, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.
Cu ocazia evenimentului, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vorbit despre importanţa zonei extinse a Mării Negre pentru asigurarea securităţii Statelor Unite ale Americii şi a aliaţilor NATO. Totodată, omologul său german, ambasadorul Andreas von Mettenheim, a ţinut să sublinieze importanţa procesului de adaptare după intrarea în vigoare a prevederilor Tratatului de la Lisabona.
Mai mult, Iulian Fota, consilierul personal al lui Traian Băsescu a rostit un discurs în numele preşedintelui. Acesta a spus că, în 1990, nu exista niciun fel de educaţie publică în domeniul strategiilor de securitate şi că ar trebui să mulţumim Statelor Unite ale Americii şi Germaniei, pentru că ne-au făcut să gândim şi să ne purtăm ca o ţară vestică.
"În 1990 nu exista niciun fel de educaţie publică în domeniul strategiei securităţii. Erau multe domenii necunoscute pentru noi, însă, prin multă muncă, am reuşit să ne formăm o "cultură a securităţii", care ne-a ajutat foarte mult la aderarea în NATO şi în cadrul Uniunii Europene. România se află, după 20 de ani de la Revoluţie în situaţia de a se gândi la viitor şi de a vorbi foarte serios despre ceea ce trebuie să facem pentru ţara aceasta, pentru a o schimba în bine. În acest sens, trebuie să continuăm să instruim şi să educăm tinerii. Totodată, ar trebui să mulţumim Statelor Unite ale Americii şi Germaniei, pentru că ne-au făcut să gândim ca o ţară vestică", a spus, cu ocazia evenimentului, Iulian Fota.
Directorul Centrului Goerge C. Marshall, John Rose şi preşedintele Asociaţiei Centrului George C. Marshall în România, Doru Frunzulică