Am, aşa, o bănială că premierul - cu toate studiile sale juridice făcute "la distanţă" - nu este atât de naiv, sau nu are consilieri atât de proşti, încât să nu fi bănuit că proiectele sale de lege ce prevedeau amputarea pensiilor şi a salariilor bugetare vor merge ca unse la aplicare. Cred, mai degrabă, că toată gălăgia pe care a făcut-o în jurul lor, mimând disperarea şi intransigenţa, a fost doar un circ ieftin menit să dea fraierilor impresia că guvernul nu vrea nici mort să pună cruce economiei mărind taxele şi că preferă să afecteze doar unele categorii, nu întreaga populaţie.
Acum sunt apropape convins că "Planul B" (adica planul Boc) a fost, de fapt, "planul A" şi că tăierea pensiilor a fost diversiunea cea mai la indemână. Pentru că altfel, de ce să se fi complicat în aşa hal, punându-şi în cap cea mai defavorizata categorie - cea a pensionarilor cu "pensii simţite", în loc să fi purces direct la majorarea TVA-ului care era soluţia cea mai simplă, recomandată, de altfel, şi de FMI?
Anunţul făcut, sâmbătă, referitor la majorarea cu 5 procente a TVA este, practic, evenimentul anului. El dă semnalul unei scăderi generale a nivelului de trai - nu numai al pensionarilor şi al bugetarilor - ci declanşează o serie de reacţii în lanţ care, în acest moment, nu pot fi nici măcar imaginate.
Este suficient să revezi figura profund mâhnită a ministrului Finanţelor ca să-ţi dai seama de proporţiile dezastrului, dar în special de faptul că această majorare nu este nici pe de parte soluţia problemelor, ci doar începutul unui lung şir de restricţii fiscale al căror efect de bumerang nu va întâria să se facă simţit.
Niciun alt impozit sau taxă nu au efectul- pe orizontală- pe care îl are TVA-ul.
Cei 5% suplimentari se vor multiplica într-o proporţie care va alimenta în primul rând inflaţia, iar apoi descreşterea economică. Mi-e teamă că la noi ac