Banca centrală crede că activele acestora sunt încă în pericol de depreciere
La nivel global, pierderile au crescut în luna iunie la 7.800 miliarde de dolari
Băncile britanice rămân "vulnerabile" la riscul de depreciere a activelor, cauzat de un potenţial declin în apetitul pentru risc al investitorilor, conform raportului băncii centrale a Marii Britanii, publicat vineri şi citat de Bloomberg.
Derivativele şi alte instrumente financiare reprezentau circa 40% din activele totale ale băncilor britanice la sfârşitul lui 2009, conform raportului stabilităţii financiare al Bank of England, publicat la finele săptămânii trecute, la Londra. La nivel global, pierderile generate de deprecieri de active au crescut în luna iunie la 7.800 miliarde de dolari, faţă de 4.500 miliarde de dolari în martie. "În cazul în care temerile legate de riscurile suverane cresc, sau apetitul pentru risc al investitorilor continuă să se diminueze, valoarea activelor poate să scadă şi mai mult. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra solvabilităţii deţinătorilor acestor active, inclusiv a Marii Britanii şi a băncilor internaţionale", se mai precizează în raport.
375 mld. dolari pentru majorări de capital şi lichidităţi
Autorităţile internaţionale se străduiesc să-şi întărească sistemele bancare, după ce instituţiile de creditare au anunţat, la nivel global, deprecieri ale activelor în valoare de 1.780 miliarde de dolari, de la începutul crizei financiare până în prezent. Băncile vor avea nevoie de până la 375 miliarde de dolari pentru a-şi majora capitalul şi lichidităţile, conform noului set de reglementări Basel III, care va fi introdus până la sfârşitul lui 2012, conform estimărilor analiştilor de la UBS, citaţi de Bloomberg.
În timp ce băncile britanice sunt încă vulnerabile la o scădere a valorii activelor, ele au atenua