VIAŢA LA -25%. Decizia guvernului de majorare a TVA începând cu 1 iulie i-a adus pe români în magazine, pentru a-şi face stocurile de produse mai ieftine. Singura soluţie care le-a mai rămas românilor, loviţi sâmbătă de vestea că TVA creşte de la 19% la 24%, este să-şi facă rezerve de produse. Majorarea taxei pe valoarea adăugată se va simţi în scumpirea cu circa 5% a produselor. Sursa: ARHIVA EVZ
Cel mai mult vor avea de suferit persoanele care au în plan să-şi cumpere obiecte costisitoare, cum ar fi autoturisme sau bunuri de folosinţă îndelungată.
Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, românii au dat buzna în magazine pentru a mai prinde preţurile mici. Însă, cu toate că cererea este tot mai mare în zilele rămase până la sfârşitul lunii, o parte dintre comercianţi preferă să-şi ţină produsele în depozite, pentru a avea un câştig sporit începând cu 1 iulie.
Taxele, pe spinarea consumatorului final
"Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", a declarat Viorel Micula, proprietarul European Drinks, citat de Mediafax.
În fapt, de la 1 iulie, preţurile ar putea creşte chiar cu mai mult de 5%, cât ar fi necesarul ca să acopere diferenţa de TVA. Asta deoarece unii comercianţi ar putea profita de scumpirea inevitabilă fie pentru a rotunji preţul în favoarea lor, fie pentru a plusa chiar şi nejustificat la scorul afişat la raft. În această situaţie, consumatorii trebuie să fie extrem de atenţi la preţurile practicate în magazine şi să aleagă, pe cât posibil, comercianţii corecţi.
Avertismentele reprezentanţilor băncii centrale privind consecinţele inflaţioniste ale creşterii TVA sunt confirmate de exemplul Ungariei. După ce au