Deputatul Iulian Iancu a promovat o lege care a permis preluarea ilegală a regiilor de termoficare din opt oraşe din ţară. Sursa: ARHIVA EVZ
Deşi guvernul nu a renunţat încă la subvenţiile pentru energia termică, mai multe oraşe din ţară au început să aibă probleme cu apa caldă. Un exemplu elocvent este cel de la Iaşi, unde s-a trecut la spălatul la lighean pentru că CET-ul este în faliment şi a fost executat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
La Piteşti, situaţia este similară, numai că primăria a găsit o soluţie originală să iasă din impas: a lăsat SC Termoficare 2000 SA, societatea care încălzea casele piteştenilor, să intre în faliment şi a înfiinţat un serviciu public de termoficare. În acest fel, furnizorii au rămas cu buza umflată, iar primaria foloseşte fără nicio grijă bunurile societăţii falimentare.
Manevra edililor piteşteni e remarcabilă, având în vedere că SC Termoficare 2000 SA este o societate care are ca unic acţionar Consiliul Local Piteşti. Aceasta în condiţiile în care Legea 31/1990 prevede clar că orice societate pe acţiuni trebuie să aibă minimum doi acţionari (art. 10, al. 3) şi cinci membri fondatori.
Cert este că de termoficarea municipiului s-a ocupat tot consiliul local deşi, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului, legislativul obliga Consiliul Local Piteşti să treacă acest lucru în sarcina unei societăţi comerciale.
"Noi aveam deja o societate care se ocupa de termoficare (SC Termoficare 2000 SA - n.r.) când guvernul a dat acea ordonanţă şi, drept urmare, am trecut bunurile care erau ale consiliului local în administrarea ei", a declarat pentru "Evenimentul zilei" secretarul Primăriei Piteşti, Iosiv Cerbureanu.
Oficialul piteştean susţine, totodată, că centralele electrice de termoficare (CET-urile) nu au fost trecute niciodată în propietatea SC Termo