Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională tăierea pensiilor, că pensia este un drept câştigat, iar diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar temporar.
"Prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză, practic, şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii. Astfel, contributivitatea, ca principiu, este de esenţa dreptului la pensie, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei rezultat în urma aplicării acestui principiu afectează substanţa dreptului la pensie", susţin judecătorii Curţii Constituţionale, în motivarea deciziei de vineri privind intenţia Cabinetului de a tăia pensiile cu 15 la sută.
Judecătorii afirmă că, spre deosebire de cazul salariilor, unde diminuarea a fost corect motivată de Cabinet prin prevederile articolului 53 din Constituţie, pensiile nu pot fi micşorate nici măcar în contextul unor dificultăţi ale bugetului asigurărilor sociale de stat, prost gestionat de administraţie.
"Curtea constată că dificultăţile bugetului asigurărilor sociale de stat nu pot fi opuse dreptului la pensie în sensul diminuării, chiar şi temporare, a cuantumului pensiei, dreptul constituţional la pensie neputând fi afectat de proasta gestionare a bugetului respectiv de către stat", scriu judecătorii CC.
Scopul pensiei, mai spun judecătorii, este de a compensa, în perioada pasivă a vieţii persoanei asigurate, contribuţiile vărsate de către aceasta la bugetul asigurărilor sociale de stat în temeiul principiului contributivităţii şi de a asigura mijloacele de subzistenţă a celor ce au dobândit acest drept în condiţiile legii (perioadă contributivă, vârstă de pensionare etc.).
Potrivit acestora, statul "are o