Alegatorii din Guineea cu drept de vot au fost chemati la urne, duminica, pentru a vota in cadrul primelor alegeri libere de cand statul din Africa de Vest si-a castigat independenta in 1958. 24 de candidati se afla in cursa pentru presedintie, inclusiv patru fosti premieri, informeaza CNN. Oficiali ai tarii, companiile de telefonie mobila si ambasada SUA au creat impreuna un sistem in care alegatorii pot trimite mesaje text in cazul in care sesizeaza o tentativa de frauda sau de intimidare a alegatorilor, a declarat Moller, ambasadorul SUA.
"Alegerile ar putea incheia cei 50 de ani de guvernare autoritara si abuziva", a declarat Corinne Dufka, lider al grupului activist Human Rights Watch. "Noul presedinte si noul guvern ar trebui sa nu piarda timp in ceea ce priveste abordarea cauzelor adanc inradacinate in anii de criza - coruptia endemica, zdrobirea saraciei, precum si distributia inechitabila a bogatiei resurselor naturale", a continuat aceasta.
De la castigarea independetei fata de Franta, Guineea, tara care are, in prezent, aproximativ 10 milioane de locuitori, a fost condusa de o serie de regimuri autoritare si militare. Lovitura de stat a venit in decembrie 2008, a doua zi dupa decesul presedintelui Lansana Conte, care a preluat puterea in 1984.
Capitanul Moussa Dadis Camara a condus lovitura de stat din 2008 si a promis alegeri libere, plus introducerea unui cod civil, insa planurile sale s-au indreptat treptat catre preluarea functiei de sef al statului, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Opozitia a organizat un protest impotriva lui, in septembrie 2009, insa manifestatiile s-au incheiat cu ciocniri violente intre armata si militantii radicali. Cel putin 150 persoane au fost ucise si alte aproximativ 1.000 au fost ranite, potrivit grupurilor internationale pentru drepturile omului.
Camara a fost inlaturat p