Membrii coaliţiei aflate la guvernare discută la Palatul Victoria noi măsuri care să conducă la creşterea veniturilor la bugetul de stat. Ministrul de Finanţe spune că regretă majorarea TVA. Sursa: Octavian Cocolos
Sebastian Vlădescu este de părere că această măsură va afecta atât populaţia, cât şi firmele, şi va reduce consumul. Totuşi, majorarea TVA va creşte veniturile colectate la buget.
"Nu am vrut majorarea TVA, deoarece afectează, global şi nediscriminatoriu, pe toată lumea. Creşterea TVA afectează şi mediul de afaceri, mult mai direct decât reducerea salariilor şi pensiilor. În loc să operăm acolo unde avem probleme, venim şi facem chimioterapie. România este încă în recesiune, în pofida lucrurilor bune, precum creşterea producţiei industriale şi a exporturilor. Consumul este încă scăzut. Conştient de asta, nu am vrut să cresc TVA", a declarat Vlădescu, notează Agerpres.
"Am stimulat economia"
Ministrul Vlădescu spune că Executivul a luat câteva zeci de măsuri de stimulare a economiei, printre care "scheme de ajutor de stat, scheme de garantare, de menţinere a locurilor de muncă, prin reducerea taxelor pentru cei care angajează şomeri".
Astăzi, membrii coaliţiei de guvernare, alături de reprezentanţii BNR, vor discuta despre aplicarea unui impozit suplimentar băncilor şi eliminarea impozitului minim, pe care îl plătesc firmele.
Taxa Robin Hood
Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, este de părere că doar băncile care au beneficiat de sprijin financiar din partea guvernelor lor ar trebui să plătească acest impozit suplimentar.
Cel mai probabil, acest impozit se va calcula ca procent din profitul raportat de bănci.
Liderii G20 au recunoscut, în cadrul summitului de la Toronto, legitimitatea taxei asupra băncilor, pe care Franţa vrea s-o impună alături de alte st