* Mihai Ionescu (ANEIR): "Ne dorim o stabilitate a cursului de schimb, nu o devalorizare a leului pe fond emoţional"
Investitorii s-au panicat în urma deciziei Executivului să majoreze TVA de la 19% la 24%, pentru a compensa incapacitatea de a reduce pensiile, pe fondul deciziei Curţii Constituţionale, care a respins o parte din măsurile de austeritate. Cursul s-a apreciat semnificativ încă de vineri, când a închis şedinţa de tranzacţionare la 4,2752 lei/euro, afectând şi celelalte valute din Europa Centrală. Banca Centrală a stabilit, ieri, un curs oficial de 4,3257 lei/euro, acest nivel nemaifiind atins niciodată până acum, de la introducerea monedei unice europene.
Georgiana Constantinescu, analist în cadrul Credit Europe Bank ne-a spus: "Declaraţiile politice sunt contradictorii şi este foarte multă incertitudine în piaţă. Atât bursele din afară cât şi cele de la noi sunt pe minus, deşi s-au mai corectat. Este o reacţie normală". Domnia sa ne-a mai spus că s-ar putea să vedem presiuni pe curs pe fondul creşterii cererii de euro.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este încrezător ca vom primi următoarea tranşă de la Fondul Monetar Internaţional pe 1 sau 2 iulie, deşi reprezentantul României la FMI nu a dorit să facă declaraţii în acest sens.
Analiştii din cadrul "ING Bank" spun: "Având în vedere aceste măsuri trebuie să ajustăm principalele prognoze ale PIB, inflaţiei, deficitului bugetar, dar şi ale ratelor de dobândă şi ale cursului de schimb".
Aceştia mai spun că BNR ar putea permite ca leul să se deprecieze peste nivelul previzionat de ING. "Ne aşteptăm la o depreciere treptată până la 4,35 lei/euro, deoarece intervenţiile valutare duc adesea la creşterea ratelor de dobândă", explică analiştii citaţi.
Şi Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), a spus că rata de schimb este influenţată de tot