Elevii învaţă cum să-și pregătească echipamentul necesar excursiilor pe munte. Micii studenţi ai „Universităţii Copiilor“ din București învaţă ce le trebuie când urcă pe munte şi cum să facă faţă oricărei situaţii.
Cursuri alternative pentru 60 de elevi cu vârste între 7 şi 14 ani, la „Universitatea Copiilor", program care se desfăşoară la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.
Cei mici învaţă aici tot felul de lucruri utile: cum să se îmbrace şi cum să acţioneze în diferite situaţii în excursiile pe munte, ce este Sistemul Global de Poziţionare sau cum putem obţine cerneală simpatică.
În total e vorba despre 25 de cursuri de chimie, fizică, biologie sau ecologie, pe înţelesul copiilor, organizate cu ajutorul universităţilor adevărate, şi care îşi propun să trezească interesul copiilor pentru ştiinţă şi tehnologie. Există o Reţea Europeană a Universităţilor Copiilor, creată de Comisia Europeană.
„Pe munte nu se merge oricum. Trebuie să avem echipament care să ne protejeze". Aşa începe cursul profesorului Gavrilidis Athanasios. „Trebuie să avem cizme la munte", se aude vocea unei eleve.
„Trebuie să avem bocanci şi trebuie să ne încălţăm cu ceva cu ţepi care să se înfigă în zăpadă", o corectează Alex, elev la Şcoala nr.179 din Bucureşti.
În replică, profesorul explică: la munte sunt necesari bocancii mai înalţi, mai ales în zonele montane în care se găsesc vipere. Apoi, ţinuta trebuie completată cu o pereche de şosete de bumbac sau de lână dacă este iarnă, dar şi de parazăpezi.
Citiţi şi:
Vacanţa mare vine cu teme mai puţine
Vară la bunici sau în tabere ieftine
Încă un an de şcoală primară
Sfaturi utile
„Pe munte nu mergem în blugi, ci cu pantaloni de fâş antivânt şi impermeabili sau cu pantaloni scurţi dacă este vară. Trebuie să avem la n