După ce Petre Roman a prezentat declaraţia-program şi componenţa nominală a noului Guvern, Adunarea Deputaţilor şi-a continuat lucrările la Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei. Dezbaterile au fost consacrate definitivării structurii Comisiilor permanente ale Adunării. La Academia Română a sosit o delegaţie a oamenilor de ştiinţă din Moldova.
AL TREILEA GUVERN POSTDECEMBRIST
Astăzi dimineaţă, la o săptămână după învestirea în funcţie a preşedintelui României, domnul Ion Iliescu, cele două Camere ale Parlamentului, Senatul şi Adunarea Deputaţilor, s-au reunit din nou la Ateneul Român pentru prezentarea programului noului Guvern al ţării şi a componenţei Cabinetului format de primul-ministru desemnat, domnul Petre Roman.
În prezidiu s-au aflat preşedintele Senatului, domnul Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Adunării Deputaţilor, domnul Dan Marţian, precum şi vicepreşedinţii celor două Camere.
Aşa cum ştiţi din transmisia directă a posturilor noastre de radioteleviziune, lucrările au fost deschise de preşedintele Adunării Deputaţilor, care, după ce a definit scopul acestei şedinţe, l-a invitat pe domnul Petre Roman să prezinte declaraţia program şi componenţa nominală a Guvernului.
CU AVÂNT, SPRE ECONOMIA DE PIAŢĂ
Într-o primă parte de caracterizare generală se face aprecierea că Declaraţia-program a primului Guvern constituit în urma alegerilor libere de la 20 mai exprimă ideile fundamentale ale Platformei-program a majorităţii, inspirată din principiile şi obiectivele Revoluţiei din decembrie. Guvernul are menirea de a asigura o tranziţie istorică, de o amploare fără precedent, în primul rând în domeniul economic de piaţă. Prima schimbare radicală pe calea reformei o constituie însăşi formula de structură a Guvernului, cu o configuraţie mult simplificată, numărul ministerelor şi instituţiilor asimilat