Pietele europene au inceput saptamana in crestere, ajutate de evolutiile pozitive ale sectoarelor de minerit si constructii, precum si de planurile anuntate in urma reuniunii G20 privind mentinerea obiectivelor de crestere economica in paralel cu reducerea nivelului deficitelor bugetare. Nivelul creditarii din zona euro a crescut in luna mai intr-un ritm mai rapid decat in luna anterioara - creditele pentru sectorul privat au avansat cu 0.2% fata de anul trecut (cresterea din aprilie fusese de 0.1%).
In paralel, masa monetara M3 din zona euro, unul din indicatorii folositi de Banca Centrala Europeana pentru estimarea evolutiei viitoare a inflatiei, a scazut in luna mai intr-un ritm anualizat de 0.2%, similar cu declinul din luna aprilie.
Nivelul inflatiei din Germania a scazut la 0.8% in iunie fata de anul anterior de la 1.2% in mai, mai putin decat asteptarile economistilor de 1%. Declinul a fost atribuit in principal scaderii pretului la combustibili si a pachetelor promotionale de sarbatori. In prezent, analistii economici estimeaza ca nu exista presiuni inflationiste semnificative in 2010 sau 2011. Pietele europene au inceput saptamana in crestere, ajutate de evolutiile pozitive ale sectoarelor de minerit si constructii, precum si de planurile anuntate in urma reuniunii G20 privind mentinerea obiectivelor de crestere economica in paralel cu reducerea nivelului deficitelor bugetare. Nivelul creditarii din zona euro a crescut in luna mai intr-un ritm mai rapid decat in luna anterioara - creditele pentru sectorul privat au avansat cu 0.2% fata de anul trecut (cresterea din aprilie fusese de 0.1%).
In paralel, masa monetara M3 din zona euro, unul din indicatorii folositi de Banca Centrala Europeana pentru estimarea evolutiei viitoare a inflatiei, a scazut in luna mai intr-un ritm anualizat de 0.2%, similar cu declinul din luna april