Sub ameninţarea creşterii taxelor şi impozitelor, mediul privat îşi pregăteşte „supapele“ prin care să suporte această presiune. Iată câteva soluţii care să vă scape de povara dărilor către stat!. De la 1 iulie intră în vigoare proiectul de modificare a Codului Fiscal, prin care atât antreprenorii, cât şi angajaţii vor fi puternic taxaţi.
Semnalele care vin din mediul de afaceri arată că din ce în ce mai mulţi antreprenori vor să se îndrepte spre offshore-uri, pentru că numai aşa îşi mai pot proteja veniturile.
„Există convenţii de evitare a dublei impuneri, impozite reduse sau chiar inexistente în jurisdicţiile în care profiturile sunt repatriate", spune Emilian Duca, partener la firma de consultanţă BDO. Este o mişcare firească şi naturală ca mediul privat românesc să se îndrepte către ţări cu tratament fiscal preferenţial (Olanda, Luxemburg sau Cipru).
„Dacă nu se face nimic în România pentru a fi avantajos să lucrezi ca salariat cu contract de muncă, antreprenorii vor migra din ce în ce mai mult spre aceste zone", spune Emilian Duca.
Argumentele sunt zdrobitoare. Raportul dintre venitul net şi costul angajatorului este foarte ridicat în România, de 1 la 1,8 (la 1.000 de lei, angajatorul plăteşte încă 800 de lei către stat sub formă de taxe şi impozite). Acesta ar trebui redus la jumătate, crede Duca.
SOLUŢII DE EVITARE
Noile taxe nu vizează doar piaţa muncii (prin supraimpozitarea formelor de venit precum drepturile de autor, convenţii civile sau persoane fizice autorizate), ci şi pe cea imobiliară. De exemplu, creşterea impozitelor în funcţie de numărul de proprietăţi de la 30% la 200% este o altă măsură prin care statul încearcă să mai aducă bani la buget. Una dintre modalităţile de evitare a acesteia constă în transferarea proprietăţilor de pe un nume pe altul.
A doua variantă este constituirea acestora ca şi cap