Controversata lege a Agentiei de Integritate se dezbate marti in comisiile de specialitate ale Senatului. Cu o zi inainte de a fi analizata legea, ambasadorii SUA, Mark Gitenstein, si Germaniei, Andreas von Mettenheim, s-au intalnit cu presedintii Camerei Superioare, Mircea Geoana, Comisiei juridice, Toni Grebla, si Comisiei pentru Drepturile omului, Gyorgy Frunda.
Reprezentantul UDMR a declarat pentru HotNews.ro ca la intalnire s-a discutat despre proiectul de lege iar ambasadorii ar fi cerut ca, in urma dezbaterilor din Senat, Agentia "sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale".
Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat: "Am avut o intalnire cu ambasadorul SUA si ambasadorul Germaniei la Bucuresti si am discutat despre procedura legislativa privind Agentia de Integritate. Domnul ambasador ne-a prezentat cum functioneaza Agentia in America si ne-a sugerat ca institutia sa nu devina mai slaba decat inaintea deciziei Curtii Constitutionale. Domnul ambasador a avut numai informatii critice la adresa proiectului de lege, dar l-am asigurat ca legea va fi in concordanta cu drepturile omului".
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari care au macelarit legea ANI in Senat si au determinat Presedintia sa ceara reexaminarea proiectului de lege. La propunerea lui Frunda a fost eliminat amendamentul care prevedea infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus initial de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori.
Frunda a argumentat ca prin infiintarea acestor comisii s-ar crea ''jurisdictii speciale'', ceea ce contravine Constitutiei. ''Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile'', a