"Există încă oameni politici influenţi, care nu sunt interesaţi de eficienţa justiţiei, pentru că i-ar afecta în mod direct". Declaraţia îi aparţine ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu şi a fost făcută luni dimineaţă, la un seminar franco-român privind eficienţa justiţiei. În discursul său, ministrul a făcut un tablou al stării justiţiei din România, un tablou cu multe tente întunecate. Un rezumat de Luca Niculescu.
"Există încă oameni politici influenţi, care nu sunt interesaţi de eficienţa justiţiei, pentru că i-ar afecta în mod direct". Declaraţia îi aparţine ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu şi a fost făcută luni dimineaţă, la un seminar franco-român privind eficienţa justiţiei. În discursul său, ministrul a făcut un tablou al stării justiţiei din România, un tablou cu multe tente întunecate. Un rezumat de Luca Niculescu (audio).
Dacă Justiţia este o prioritate, acest lucru ar trebui să se vadă şi în alocarea fondurilor. În fiecare an, în România se judecă peste patru milioane de dosare. Una dintre probleme e legată de împărţirea proastă a oamenilor din sistem, care lucrează pe o schemă de personal veche de 20 de ani. Ministrul doreşte că în cea de-a doua parte a anului să poată face angajări, între cinci sute şi o mie de oameni.
Dacă se va reuşi acest lucru, există premisele ca termenele în dosare să fie mai mici. În unele cauze comerciale s-a ajuns la situaţia ca termenele să depăşească un an de zile, ceea ce e inacceptabil.
Ministrul mai arată cu degetul şi pregătirea insuficient de riguroasă a dosarelor. E greu să vorbeşti de eficacitate a justiţiei, cu o decizie de arestare preventivă la fond şi una de punere în libertate în recurs. Ceva se întâmplă în unele dosare, insistă Predoiu.
Ceva se întâmplă şi cu clasa politică ce întârzie adoptarea unor legi importante, cum ar fi cea prin care nu mai sunt suspendate automat pro