Noua Constituţie kârgâză a fost aprobată cu 90% din voturi, la referendumul organizat duminică, 27 iunie. Anunţul a venit luni dimineaţă de la Comisia Electorală, care citează rezultatele din 90% din totalul birourilor electorale. Noua lege fundamentală a ţării diminuează sensibil rolul preşedintelui şi dă puteri sporite Parlamentului. Autorităţile provizorii de la Bişkek speră ca prin această modificare să stabilizeze ţara.
Noua Constituţie kârgâză a fost aprobată cu 90% din voturi, la referendumul organizat duminică, 27 iunie. Anunţul a venit luni dimineaţă de la Comisia Electorală, care citează rezultatele din 90% din totalul birourilor electorale.
Încă înainte ca numărătoarea voturilor să se fi terminat, preşedintele interimar al Kârgâzstanului, Rosa Otunbaieva a anunţat că populaţia a adoptat prin referendum modificarea Constituţiei.
Noua lege fundamentală a ţării diminuează sensibil rolul preşedintelui şi dă puteri sporite Parlamentului. Autorităţile provizorii de la Bişkek speră ca prin această modificare să stabilizeze ţara.
Kârgâzstanul este confruntat de luni de zile cu un val de violenţe interetnice, mai ales în sud, violenţe ce au făcut deja sute de morţi.
Peste 65% dintre cele două milioane şi jumătate de alegători au participat la referendumul de duminică, în ciuda ameninţării unor noi ciocniri. Acestea n-au avut însă loc, scrutinul derulându-se în condiţii normale.
Rămâne acum de văzut dacă rezultatul va calma spiritele între minoritatea uzbekă şi majoritatea kârgâză din această ţară central-asiatică foarte săracă.
Chinguiz Smashiev, economist şi apropiat cercurilor Puterii este pesimist : "Din principiu, adoptarea noii Constituţii nu poate fi ceva reconciliant. Oamenii din sud - acolo unde au avut loc violenţele interetnice - vor puterea. În opinia lor, după ce reprezentanţii din nord au stat 40 de ani la Putere