România nu îşi poate rezolva problemele fără existenţa unor ancore externe, cum este FMI, întrucât are o capacitate de guvernare modestă şi greşeşte când îşi foloseşte propriile resurse, consideră Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România şi fost ministru acum 15 ani. El a afirmat, la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTv (ww.stirileprotv.ro), că nu crede că se va rupe acordul cu FMI, pentru că este în continuare nevoie de acesta. "România are o capacitate de guvernare modestă, dacă nu chiar slabă. În consecinţă, capacitatea de guvernare trebuie ranforsată periodic de nişte ancore externe, de cineva care este mai puţin emotiv şi care se gândeşte la lucrurile care trebuie făcute. Vedeţi UE, vedeţi FMI".
Precedentul acord cu FMI a fost rupt de premierul Tăriceanu în urmă cu 4 ani, când ministru de finanţe era tot Sebastian Vlădescu. Guvernarea liberală a avut premisele unui start extraordinar în 2005, odată cu reducerea cotei unice de impozitare care a dat avânt investitorilor după o perioadă de creştere constantă, însă au crescut exponenţial şi cheltuielile statului.
La acest aspect s-a referit şi Negriţoiu: "Atunci când noi am avut posibilitatea să folosim resursele proprii, locale, prin aparatul propriu, am dat greş. Am dat greş când nu am folosit resursele de politică monetară pe care le aveam în comparaţie cu sistemele rigide de euro sau consiliul monetar, am dat greş când am crescut cheltuielile bugetare şi când nu trebuia să o facem".
Şi economistul-şef al BNR Valentin Lazea a fost de acord cu faptul că întotdeauna România a avut nevoie de o ancoră externă. "Cât timp ancora externă a fost aderarea la UE, clasa politică s-a comportat responsabil fie că a vrut, fie că nu a vrut acest lucru. În plus, era şi acordul cu FMI".
România nu îşi poate rezolva problemele fără existenţa unor ancore externe, cum este FMI, întrucât are