Cand datoriile te sufoca, n-ai decat doua solutii: te imprumuti mai departe, cu dobanzi tot mai mari, de la camatari si banci, sau faci economii la sange. In prima varianta, iti permiti sa visezi ca lucrurile se-ndreapta cumva, de la sine, si ca norocul in viata nu te-a parasit decat temporar. In cea de-a doua, iti iei in maini fraiele vietii de zi cu zi, chiar daca te asteapta sacrificii si multe noduri in gat. In mod similar patesc statele. Faza a doua a crizei financiare si economice, declansate oficial in toamna lui 2008, a scos la iveala ca Europa si America si-au finantat luxul cu bani de imprumut, iar ceasul scadentei se apropie.
* Economii si datorii
Un plus de 80,2 miliarde de euro datorii apasa in 2010 statul german. Totalul datoriilor externe ale Germaniei ar reprezenta 78,8% din produsul intern brut al al tarii, care in 2009 a fost 2.390 de miliarde de euro. Procentul apare intr-un bilant al Comisiei Europene preluat de Spiegel si in care recordul absolut al indatorarii de stat il detin Grecia (124,9%) si Italia (118,2%). Peste limita superioara de 60% din PIB, admisa prin tratatul de la Maastricht, se situeaza si Belgia (99%), Portugalia (85,8%), Franta (83,6%), Irlanda (77,3%), Malta (71,5%) si Austria (70,2%).
In 7 iunie, la Berlin, cabinetul de ministri german a cazut de acord asupra pachetului de masuri de austeritate ce urmeaza a fi aplicate pentru a reduce deficitul bugetar al Germaniei. Zeci de mii de oameni au protestat in 12 iunie, la Berlin si Stuttgart, impotriva acestui program. Demonstrantii au cerut coalitiei de guvernamant de centru-dreapta sa renunte la reducerile bugetare care afecteaza domeniul social si sa taxeze mai mult bancile si pe cei avuti.
Insa statul german vrea sa apese pe frana datoriilor, economisind prezumtiv 51 de miliarde de euro, pana in anul 2016. E o politica pe care coali