Corneliu State vinde tone de mentă, salvie şi lavandă în industriile farmaceutică şi cosmetică. La 67 de ani, pensionarul îngrijeşte singur de o fermă ce se întinde pe un hectar. Câştigă 10.000 de lei anual de la fabricile de medicamente.
De profesie inginer în industria de construcţii maşini, Corneliu State şi - a pus pe picioare o adevărată afacere: culturi de plante medicinale.
Pentru că nu ştia în ce direcţie să apuce când s-a văzut fără serviciu, după ce fabrica la care lucra a luat foc, în urmă cu şapte ani a început să caute prin reviste o idee de afaceri.
În timpul unei vizite la prietenii săi din Braşov, s-a gândit să cultive mentă. Pentru a porni la drum documentat, a mers la Institutul de Plante Tehnice şi Aromatice Fundulea, din Bucureşti. Aici a cumpărat butaşi de salvie şi lavandă dar şi câteva rădăcini de mentă. A plătit 1.500 de lei şi a plantat jumătate de hectar.
Cu timpul, producţia s-a dublat. Vinde în fiecare an aproape zece tone de mentă şi sute de kilograme de lavandă şi salvie. Marfa o vinde la două fabrici de medicamente şi de produse cosmetice din Bacău şi Piatra Neamţ.
Profitul obţinut ajunge în jur de 10.000 de lei anual, în condiţiile în care pentru el sezonul înseamnă numai cinci luni pe an. "Este un câştig foarte bun pentru mine ţinând cont că sunt pensionar. Şi muncesc doar cinci luni pe an. Nu pot munci mult dar poţi face bani mulţi din asta. Trebuie plivite plantele, pun îngrăşământ natural. Totul este ecologic. Am contract cu o firmă care îmi verifică anual plantele, solul şi îmi eliberează certificate, altfel nu îmi cumpără firmele de medicamente marfa", ne spune bătrânul. În iarnă a avut şi ceva pierderi din cauza îngheţului. Culturile de mentă au fost compromise în procent de 20 %.
Afacerea merge pe timp de criză
În timpul recoltei, nea Corneliu este ajutat de pri