Liderii celor mai mari economii ale lumii au insistat duminica pe implementarea unor reguli dure de administrare a capitalului, reguli care sa forteze bancile sa mentina un nivel de tampon suficient de mare impotriva unei viitoare crize.
In cadrul summit-ului G20 dela Toronto, participantii au sustinut ca este nevoie ca bancile sa mentina suficient capital disponibil, astfel incat sa poata face fata unei crize severe, similare celei din 2008, informeaza Financial Times.
G20 a ajuns la un acord si in privinta unei variante de compromis prin care urmeaza sa fie scazut deficitul fiscal pana in 2013, compromis ce a aparut pe fondul rupturii intre tarile europene precum Germania, pe de-o parte, si Statele Unite impreuna cu unele piete emergente, pe de alta parte.
Presedintele american, Barack Obama, a negat ca ar fi existat tensiuni in privinta deficitelor, explicand ca G20 este intr-un "consens violent" cu privire la aceasta chestiune, insa a avertizat ca alte tari trebuie sa dezvolte cererea interna. "Nicio tara nu ar trebui sa considere ca drumul sau catre prosperitate este pavat cu exporturi catre America", a ilustrat plastic presedintele SUA noua politica.
David Cameron, primul ministru britanic, a declarat despre marirea nivelului de capital: "In vreme ce regulile trebuie sa fie dure, trebuie sa fim tot timpul atenti astfel incat sa nu restrangem baza monetara".
In momentul de fata marja de risc pe care si-o asuma banca - sub forma de capital mentinut in raport cu activele sale riscante - este de 2%. Espectativa este ca aceasta marja sa se dubleze si chiar sa creasca mai mult decat dublu.
Cautand sa dea un nou impuls politic discutiilor tehnice din momentul de fata, comunicatul G20 a precizat: "Cantitatea de capital va fi semnificativ ridicata, iar calitatea acestui capital va fi semnificativ imb