Decizia Curţii Constituţionale, anunţul de majorare a TVA şi răspunsul aşteptat miercuri de la FMI destabilizează economia autohtonă. Incertitudinea că autorităţile vor fi capabile să se încadreze în ţinta de deficit bugetar duce euro la maximul istoric şi face România una dintre cele mai riscante ţări din UE.
Zarva creată de decizia Curţii Constituţionale (CCR), care a contrazis Guvernul în ceea ce priveşte reducerea pensiilor, creşterea TVA şi maximul istoric atins de euro în cursul zilei de ieri descriu o economie scăpată de sub control. O analiză a agenţiei Reuters arată că autoritatea Guvernului României a fost subminată de CCR într-un moment când „a doua cea mai săracă ţară din UE are nevoie de o conducere puternică să lupte cu recesiunea".
Citeşte şi:
Românii au cumpărat chiar de cinci ori mai mult euro decât într-o zi obişnuită
Mai mult, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a amânat şedinţa de la Bucureşti, iar incertitudinea privind virarea banilor a sporit neîncrederea investitorilor, lucru ce s-a reflectat în prăbuşirea leului, până la 4,3257 lei/euro, cea mai mică valoare de la înfiinţarea monedei europene. Totodată, o analiză a CMA DataVision plasează România pe a doua poziţie în rândul celor mai riscante ţări din Uniunea Europeană, după Grecia, şi a zecea la nivel mondial.
Cât va mai creşte euro?
Analiştii financiari pun deprecierea leului pe seama lipsei de stabilitate economică şi politică şi spun că euro s-ar mai putea scumpi, chiar dacă aceasta nu va fi o tendinţă de durată. „Este normal ca fiind atâta zarvă în jur, cursul să fi fost antrenat în acest joc şi să o ia puţin în sus. Asta nu înseamnă că de acum încolo asta e tendinţa", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Citeşte şi:
Statul cheltuieşte banul public în dezmăţ
Analiştii ING Bank susţin că banca centrală