O doamnă în vârstă de 76 de ani din Bihor ca acţionar minoritar, un angajat care generează într-un singur an afaceri de peste 90 mil. euro, firme care în cinci ani şi-au crescut afacerile de peste 3.000 de ori sau companii care doar cumpără şi vând energia se află pe lista celor mai mari jucători din comerţul privat cu electricitate, o piaţă unde doar primele 10 firme au strâns anul trecut un miliard de euro.
Comparativ cu anul 2008, afacerile celor mai importanţi jucători din comerţul privat cu energie au scăzut cu 9%, de la peste un miliard de euro la circa 921 de milioane de euro în contextul în care consumul de energie electrică la nivel local s-a redus cu 8,3% pe fondul crizei.
Cu toate acestea, jumătate dintre companiile care compun acest top al celor mai mari jucători ai comerţului de energie au înregistrat creşteri generoase de afaceri, cea mai bună evoluţie fiind înregistrată de către EHOL Distribution, companie desprinsă din liderul pieţei de profil, Energy Holding, şi vândută către grupul elveţian Alpiq. Astfel, anul trecut EHOL şi-a crescut afacerile de peste două ori înregistrând un profit de peste 26 de milioane de euro.
Majoritatea acestor afaceri private care tranzacţionează energie electrică sunt controlate fie de companii elveţiene puţin cunoscute pe plan local, fie de vehicule înregistrate în Olanda, dar cea mai mare parte a acestor businessuri au fost create şi mai sunt şi acum conduse de către oameni de afaceri români, extrem de puţin vizibili în presă.
De exemplu, Energy Holding, compania care la începutul anilor 2000 a cunoscut un salt spectaculos al cifrei de afaceri trecând de la un business de câteva milioane de euro până la un maxim de peste 200 de milioane de euro, a fost pusă pe picioare de către Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, în perioada guvernării lui Adrian Năs