Direcţia de Sănătate Publică avertizează clujenii asupra intoxicaţiilor cu ciuperci, a căror frecvenţă creşte în acest sezon.
în ciuda convingerilor culegătorilor de ciuperci cum că ar cunoaşte foarte bine diferenţele dintre ciupercile comestibile şi cele necomestibile, frecvenţa intoxicaţiilor în perioadele specifice ale anului este foarte mare”, arată şeful DSP Cluj, Dorina Duma. Ea spune că au apărut specii de ciuperci otrăvitoare, dar “cu aspect asemănător celor comestibile”, din cauza unor “fenomene de colonizare încrucişată”. Aceste specii “conţin substanţe toxice şi produc intoxicaţii grave”, arată Duma.
Semnele intoxicaţiei cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubaţie apar de la câteva minute până la 2 – 3 ore de la consum şi se manifestă prin dureri abdominale greţuri, vărsături, transpiraţii intense, scăderea frecvenţei cardiace sau hipotensiune arterială. Ulterior apar tremurături, agitaţie, convulsii, halucinaţii şi chiar comă. în ce priveşte ciupercile cu perioadă de incubaţie lungă, simptomele apar după 12-24 ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături sau diaree, iar ulterior apar fenomene de afectare hepatică gravă, afectare renală şi tulburări neurologice şi chiar comă, care poate duce la deces.
DSP avertizează clujenii să evite cumpărarea ciupercilor de la persoane sau din locuti neautorizate.