Brokerii apreciază că este puţin probabil ca Bursa să mai înregistreze scăderii de magnitudinea celor din şedinţa de vineri, iar pe piaţa locală este aşteptată o revenire în condiţiile în care pieţele externe continuă să înregistreze preponderent evoluţii în stagnare şi o consolidare la nivelurile actuale. O direcţie pe piaţa locală va fi dată după ce Guvernul va face public noul plan de măsuri şi dacă acestea vor fi sau nu aprobate de către FMI.
"Personal, mă aştept la o revenire de săptămâna aceasta. Este greu de spus dacă mâine (luni - n. red.) piaţa va înregistra o scădere similară cu cea de vineri, dar nu cred că asemenea scăderi pot să ţină mai mult de o zi, maximum două. Corecţia de vineri a fost una pur emoţională din partea investitorilor, care au încercat să se pună puţin la adăpost, în condiţiile în care acordul cu FMI-ul este incert în momentul de faţă, iar noile măsuri din partea Guvernului rămân necunoscute", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere Broker Cluj.
Vineri Bursa a înregistrat o scădere de peste 9,4% pe indicele BET-FI, care a coborât aproape de pragul de 20.000 de puncte, cea mai mare corecţie la această categorie fiind consemnată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au pierdut peste 10,4% faţă de referinţă. În top au urmat scăderile SIF Muntenia (SIF4), de 9,7%, SIF Transilvania (SIF3), de 9,5% şi SIF Oltenia (SIF5), cu o scădere de 8,8% faţă de referinţă. Titlurile SIF5 au înregistrat, de asemenea, cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 19,8 mil. lei, valoarea totală a transferurilor de vineri ridicându-se la peste 13,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de peste 67,6 milioane de acţiuni.
"Evoluţia de vineri este o consecinţă directă a modului în care se fac legile în România, de pe o zi pe alta. Şi în Marea Britanie urmează să se majoreze TVA, dar anunţ