Absolvenţii de liceu din Iaşi care au dat ieri teza la română au plătit între 10 şi 100 de lei pentru gustările supraveghetorilor. La Bacău, unii liceeni au dat curs superstiţiilor ca să treacă cu bine de prima probă scrisă a examenului.
Tinerii de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi" din Iaşi au scos din buzunare cei mai mulţi bani, între 20 şi 100 de lei fiecare. „Colegii mei de la Grupul Şcolar Agricol au dat câte 20 de lei pentru protocol. La centrul de examinare de la «Brâncuşi» am aflat că unii au plătit câte 50 şi chiar 100 de lei", a declarat George Tanana, candidat.
Citiţi şi: Constanta: A dat bac-ul deși este nevăzătoare de când avea șase luni
Băiatul mai spune că, înainte de proba scrisă, au existat chiar şi câteva discuţii aprinse între cei care au plătit mai mult şi restul colegilor. „După câteva divergenţe, fiecare a rămas cu cât a dat la început", a mai spus tânărul. Pe locul doi în acelaşi top este Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida".
Absolvenţii au plătit fiecare câte 30 sau 35 de lei. „Am dat câte 35 de lei pentru mâncarea profesorilor. Vreau să scap mai repede de şcoală şi nu mă mai interesează nimic", a spus Florin Munteanu, fost licean la „Leonida". Şi pe absolvenţii Liceului „Mihai Eminescu" i-au costat scump sucul şi prăjiturile pentru membrii comisiei de supraveghere.
„Prietena mea a dat 20 de lei pentru protocol. Aşa i s-a cerut în clasă", a spus Ionuţ, amicul unei candidate. Cei mai avantajaţi au fost absolvenţii de la Grupul Şcolar Nicolina, care au adunat doar câte 10 lei de căciulă.
Cu fusta mamei la examen
Mulţi dintre absolvenţii de clasa a XII-a din Bacău s-au înarmat cu talismane ca să treacă cu bine de prima proba scrisă a examenului de maturitate.
Petale de crin sfinţit, şerveţel care a atins moaştele Sfintei Parascheva, traistă cumpărată din Italia, un pah