Adjuvanţii folosiţi la prepararea berii, ca şi metalul din cutii pot declanşa reacţii alergice severe. Aflaţi semnele care trădează astfel de probleme. Sursa: SHUTTERSTOCK
O noapte petrecută în oraş cu prietenii s-a încheiat pentru un student din Iaşi cu o vizită la spital, din cauza reacţiei alergice la bere. Tânărul de 23 de ani a fost internat sâmbătă la Spitalul din Copou cu erupţii pe piele, tulburări respiratorii şi cardiovasculare.
"Studentul a dezvoltat o reacţie alergică la papaina din bere, starea lui este stabilă, i-au fost administrate medicamentele necesare. Este al doilea pacient cu alergie la bere care ajunge în acest an la noi", au precizat medicii.
Doctorii recomandă prezentarea cât mai rapidă la spital a celor care au reacţii alergice la alimente sau băuturi pentru că există riscul intrării în şoc anafilactic şi implicit de deces.
Cum se manifestă
"Alergia la papaina din bere se poate manifesta la scurt timp de la consumul produsului sau după un consum repetat. Se poate ca după o primă bere băută pacientul să dezvolte o sensibilitate, iar după câteva zile, când repetă consumul, să aibă o reacţie severă. Primele simptome ale alergiei sunt apariţia pe corp a unor pete mici şi roşii care provoacă mâncărime şi umflarea mâinilor şi a feţei. Trebuie acţionat repede prin administrarea de antihistaminice, antiinflamatorii steroidiene şi sim pati comimetice", a declarat Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului "Sf. Ioan" Iaşi.
Studentul internat cu alergie la papaină le-a spus medicilor că e pentru prima dată când are astfel de reacţii în urma consumului de bere însă tatăl lui e alergic la al cool şi face tratament de mai mult timp.
Componentă periculoasă folosită şi în sucuri sau carne
"Papaina este o enzimă care se extrage din fructul