Proiect îndrăzneţ în comuna Voila. Străzile din satele de aici, dar şi câteva instituţii publice ar putea fi iluminate cu ajutorul energiei solare. Asta dacă proiectul realizat de edilii locali în valoare de aproape 7 milioane de lei, bani nerambursabili, va primi undă verde.
Bugetele tot mai sărace ale comunităţilor locale îi determină pe tot mai mulţi primari să caute metode de a face economie. Aşa s-a întâmplat şi la Voila, unde angajaţii au realizat un proiect privind realizarea iluminatului public prin compensare cu energie solară. „Proiectul se numeşte „Alimentarea comunei Voila cu energie electrică produsă din resurse energetice solare“ şi constă în amplasarea a 115 panouri solare pentru captarea energiei care vor genera energia într-un generator al SC Electrica. Aceasta va furniza energia pe care o facturează instituţiilor cu energia pe care noi o să o introducem în reţea şi se consideră energie verde. De fapt, acesta este şi scopul, pentru că Electrica are ca şi target 8 la sută energie verde din energia pe care o introduce în reţea“, ne-a spus Adina Dobrin, inspector programe de finanţare la Primăria Voila.
„Durata de implementare a proiectului este de doar două luni, dar depinde când vom şti rezultatul. Deocamdată, ni s-a comunicat că la o primă verificare, proiectul este eligibil din punct de vedere administrativ; urmează să fie făcută evaluarea tehnico – economică a proiectului“, ne-a spus Dan Pitiş, directorul APIMM Făgăraş.
Dacă proiectul va fi aprobat, în comună vor ajunge nu mai puţin de 7 milioane de lei de la Uniunea Europeană. Cu aceşti bani vor fi achiziţionate peste 100 de panouri solare care vor fi montate în Sâmbăta de Jos. Energia produsă de această instalaţie ar compensa energia electrică folosită la iluminatul public. În acest fel, cheltuielile cu aceste utilităţi ar scădea considerabil. „Implementarea acestui proiect va