Taxele universitare sunt din ce în ce mai mari, iar tinerii nu mai ţin pasul cu scumpirile apărute pe timp de criză. Studenţii sunt copleşiţi de valoarea unui an de studiu. Unele universităţi vin însă cu oferte pentru a-i ajuta.
Tinerii se tem că din toamnă nu vor mai putea să-şi plătească taxele şi ar putea fi nevoiţi să renunţe la facultate. Universitatea Bucureşti a mărit deja taxa de şcolarizare pentru următorul an academic cu 600 de lei, ceea ce ridică valoarea maximă a taxei la 3.100 de lei pe an.
„Dacă studenţii cu taxă ar plăti mai puţin, ar ajunge să fie şi ei finanţaţi din banii publici. Taxa a crescut constant în ultimii ani", se justifică conducerea Universităţii Bucureşti.
Studenţii la Arhitectură din Bucureşti se tem că vor avea aceeaşi soartă ca şi colegii lor. Liviu Trifan tocmai încheie anul I şi spune că, deşi acum îl ajută părinţii cu banii, începând din anul II vrea să-şi găsească un loc de muncă. „Nu este o idee bună mărirea taxelor pe timp de criză. Nu toată lumea s-a născut cu puşculiţa plină", arată Liviu.
El spune că varianta angajării nu este una tocmai salvatoare. „Dacă nu ai experienţă nu te ia nimeni", se arată nemulţumit studentul.
Academia de Studii Economice şi Politehnica Bucureşti nu măresc deocamdată taxele. Acestea erau însă destul de mari şi până acum: 3.000 de lei, respectiv 4.000 de lei pe an.
"Unii studenţi sunt scutiţi, dacă fac voluntariat la cantină sau la bibliotecă", arată Gheoghe Roşca, rector ASE. De asemenea, studenţii pot cere facultăţilor să achite în mai multe rate ca până acum taxele de studiu. Astfel, s-ar putea ajunge la plata anului de studiu în şase rate, în loc de două.
Citiţi şi:
Care sunt cele mai căutate facultăţi
Facultate gratis, dar scumpă!
Studenţii anului vor la şcoală în străinătate
Scumpirile sunt