Infracţiunea la sat: beţivi turbulenţi, crime "domestice", bărbaţi care-şi bat nevestele, furturi de animale şi de porumb
Poliţistul de la ţară nu este doar organ al legii. De multe ori, trebuie să facă pe mediatorul şi pe psihologul şi să vorbească limba beţivilor, care se încaieră aproape în fiecare noapte. Dotaţi precar şi cu birouri ce amintesc de cele ale slujbaşilor din fundul Siberiei, poliţiştii rurali sunt chemaţi la cele mai delicate misiuni, de la vecini care se reclamă că-şi bat găinile la oameni invidioşi care spun că sunt deranjaţi de fumul de la grătar al celor de peste gard.
"Biroul" poliţiştilor de la ţară arată în multe localităţi ca tras la indigo. Calculatorul e obiectul cel mai de preţ, o sobă, stema ţării, o icoană. Deasupra unora dintre aceste încăperi sunt locuinţele poliţiştilor, unde aceştia stau cu familiile. În judeţul Iaşi, la Victoria, de 8.000 de suflete au grijă doi poliţişti. Unul cu 20 de ani la activ experienţă, celălalt mai tânăr.
"N-am decât 40 de ani, dar mi-a albit părul", zâmbeşte din colţul său, aşezat cu spatele la soba de teracotă, agentul-şef Sterian Ţăranu. A venit la Victoria din 2008 şi crede că a nimerit într-o comună liniştită, care nu-l solicită prea mult. În alte părţi, pe unde a mai fost detaşat, oamenii erau mai bârfitori, se aprindeau mai repede. Şi aici se bat, nu-i vorbă, mai ales la sfârşit de săptămână, cei care se spurcă la discoteci şi la barul din sat. "Se bat, unii se împacă. La alţii degenerează şi trebuie să intervenim", ne lămureşte ajutorul Ioniţă Bosânceanu.
Aventurile unui poliţist de ţară nu se compară cu secvenţele idilice pe care mulţi dintre cei care se apucă de meserie şi le imaginează pe băncile şcolii. La Victoria, de exemplu, cele mai palpitante flagrante se rezumă la furtul de porumb, toamna. "Uneori, primim sesizări în sensul aces