* Chiar dacă Guvernul ar decide azi să privatizeze prin Bursă companii de stat, tot ar mai dura cel puţin nouă luni până la listarea lor
Anunţul Guvernului că intenţionează să vândă prin bursă pachete de acţiuni la companii energetice unde statul român este acţionar dă speranţe Bursei de la Bucureşti că va reuşi să îşi crească afacerile şi capitalizarea, în condiţiile în care listările noi din ultimii doi ani pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.
Conducerea BVB spune că vrea să urmeze modelul Bursei de la Varşovia, a cărei dezvoltare a fost susţinută de statul polonez prin listarea unora dintre cele mai importante companii poloneze şi printr-o legis-laţie care a obligat fondurile de pensii poloneze să investească masiv la bursa locală.
Anul trecut, statul polonez a reuşit să strângă circa 1,4 miliarde euro din vânzarea unei participaţii minoritare din Polska Grupa Energetyczna (PGE), oferta fiind suprasubscrisă de 7,5 ori. Recent, s-a încheiat perioada de subscriere pentru 51% dintr-o altă companie energetică poloneză, "Tauron Polska Energia", în urma căreia statul a strâns 1,04 miliarde euro.
Diferenţa esenţială dintre Varşovia şi Bucureşti, deseori trecută cu vederea când se compară performanţele celor două instituţii, vine din faptul că Bursa poloneză este controlată de statul polonez, în timp ce Bursa de la Bucureşti este deţinută de acţionari privaţi, majoritatea brokeri.
"Ce încercăm să facem în perioada de faţă este să urmăm modelul bursei din Polonia", a spus, ieri, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, cu ocazia unei conferinţe despre privatizarea companilor de stat prin Bursă. Acesta a adăugat: "În România, au mai fost încercări de privatizare a companiilor de stat folosind piaţa de capital, însă acestea au fost reuşite doar parţial pentru că până prin 2004 înclinaţia autorităţilor a fost înspr