Parlamentul dezbate marţi, 29 iunie, pachetul legilor de austeritate. Mai multe prevederi trebuie puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât că unele prevederi sunt ilegale. Motivaţia Curţii Constituţionale arată că şi în alte state s-a decis că tăierea pensiilor este ilegală.
Parlamentul dezbate marţi, 29 iunie, pachetul legilor de austeritate. Mai multe prevederi trebuie puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât că unele prevederi sunt ilegale.
Legile au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului şi prevăd în principal reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor cu 15%. Această din urmă măsură nu poate fi însă aplicată, au atras atenţia judecătorii Curţii.
Motivaţia Curţii Constituţionale arată că şi în alte state s-a decis că tăierea pensiilor este ilegală. Judecătorii au folosit o hotărâre recentă a Curţii din Lituania, care a atestat că pensia e rezultatul contribuţiei din viaţa profesională activă a unei persoane, deci nu poate fi redusă.
Cu alte cuvinte, prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie, în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii. Astfel, contributivitatea ca principiu este esenţa dreptului la pensie, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei rezultat în urma aplicării acestui principiu afectează de fapt dreptul la pensie.
Mai exact, "dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, acesta fiind obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat".
Şi în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor speciale ale magistraţilor, Curtea a uzat de legislaţia inter