Zeci de sate din nordul şi sudul Republicii Moldova riscă să fie inundate, din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Mai multe familii sunt pregătite de evacuare. Căderile de grindină au afectat îndeosebi plantaţiile de viţă de vie. Viticultorii se plâng că vor pierde aproape 70% din recolta de struguri, din cauza intemperiilor, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
Zeci de sate din nordul şi sudul Republicii Moldova riscă să fie inundate, din cauza ploilor abundente, din ultimele zile, căzute în Ucraina. Mai multe familii sunt pregătite de evacuare. Nivelului apei la barajul Costeşti-Stânca a crescut până la 93 de metri. Până la capacitatea maximă de retenţie mai sunt aproape doi metri, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio). În satul Criva, raionul Briceni din nordul ţării, apele înaintează tot mai mult. Nivelul apei pe râul Prut, în această localitate a ajuns aproape la trei metri şi jumătate. Localnicii au construit un dig de protecţie de 20 de metri. Hidrologii moldoveni avertizează că nivelul apei în râul Prut şi Nistru este în continuă creştere. Totodată, aproape jumătate din plaja din oraşul Vadul lui Vodă este acoperită de ape.
Directorul Agenţiei Apele Moldovei, Ion Lupu spune că în prezent există un risc sporit de inundaţii în lunca din preajma satelor Stoianovca şi Antoneşti, din raionul Cantemir, precum şi în localităţile Câşliţa-Prut şi Brânza din Cahul, din sudul Republicii Moldova.
Totodată, sute de hectare de plantaţii de viţă de vie, floarea soarelui, porumb, livezi au avut de suferit în urma viiturii. Căderile de grindină au afectat îndeosebi plantaţiile de viţă de vie. Viticultorii se plâng că vor pierde aproape 70% din recolta de struguri, din cauza intemperiilor.
Meteorologii moldoveni anunţă ploi, vânt puternic şi pe alocuri grindină şi în următoarele zile. Acum o lună, plo