Curtea Constituţională afirmă, în motivarea unei decizii pronunţate la sfârşitul lunii aprilie, că autorii ale căror opere sunt difuzate pe canale TV preluate de operatorii de cablu în mod obligatoriu, prin lege, sunt în mod eronat privaţi de plata drepturilor de proprietate intelectuală.
Curtea Constituţională (CC) a decis, în 29 aprilie, cumajoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate invocată deUniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, instanţa apreciind cădispoziţiile articolului 121, alineatul 2, şi articolului 134,alineatul 2, litera g) din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şidrepturile conexe sunt neconstituţionale.
Potrivit articolului 121, alineatul 2, "cuantumul remuneraţieiprivind drepturile de autor şi drepturile conexe se stabileşteprintr-o metodologie negociată între organismele de gestiunecolectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şistructurile asociative ale distribuitorilor prin cablu, potrivitprocedurilor prevăzute la articolele 131 şi 131 indice 1, cuexcluderea de la calcul a programelor a căror retransmitere princablu este obligatorie conform legii".
Articolul 134, alineatul 2, litera g din Legea 8/1996 arată că"gestiunea colectivă se exercită potrivit următoarelor reguli:remuneraţiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depăşi otreime din remuneraţiile negociate pentru drepturile de autor cuaceeaşi categorie de utilizatori".
În motivare, instanţa constituţională a luat act de faptul călegea îi obligă pe operatorii de cablu să preia anumiteprograme româneşti şi să le distribuie, scutindu-i însă dela plata drepturilor de autor pentru operele transmise pe acesteposturi.
"Operatorii de cablu sunt obligaţi să preia aceste programe, darei nu au obligaţia de a plăti vreo sumă de bani pentru preluareaacestor posturi, legea referindu-se strict doar la posturile«libere la retransmisie şi fără c