Precipitaţiile vor fi în creştere în bazinele hidrografice, fiind aşteptate noi creşteri de debite şi de niveluri pe râurile Prut, Siret şi pe Dunăre, informează un comunicat emis, ieri, de Administraţia Naţională a Apelor Române (ANAR).
Conform prognozelor hidrometeorologice, există în continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenţi şi scurgeri de pe versanţi. "Până în prezent, nu s-au înregistrat breşe în diguri. În toate zonele unde s-au semnalat infiltraţii la diguri sau eroziuni, echipele Apelor Române şi ANIF execută intervenţii prin consolidarea şi supraînălţarea digurilor la lucrările aflate în administrarea fiecărei instituţii", se arată în comunicatul ANAR.
Prima viitură, formată pe râul Prut, a fost atenuată prin acumularea Stânca-Costeşti, debitul înregistrat la staţia Rădăuţi-Prut, amonte de acumulare, fiind de 1.800 de metri cubi pe secundă. În acest moment, a fost acumulat un volum de 125 mil. mc de apă, în condiţiile în care volumul de rezervă de apă în acumularea Stânca-Costeşti este de 300 mil. mc de apă. "La această oră, Prutul, la staţia Oroftiana, a atins debitul maxim (vârful maxim al celei de-a doua viituri), nivelul fiind cu circa 30 cm mai mult decât la prima viitură formată pe râul Prut, în noaptea de 23 iunie", informează comunicatul citat.
Totodată, în cursul zilei de ieri, la staţia Lungoci, de pe râul Siret, a fost depăşită cota de atenţie, iar, la staţia Şendreni, tot de pe Siret, s-a depăşit cota de inundaţie cu 20 centimetri, din cauza nivelelor mari venite de pe Dunăre.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară, ieri, a fost înregistrat un debit maxim de 13.000 mc/s, ca urmare a propagării undei de viitură de pe Dunăre, care vine dinspre Serbia. Începând de mâine, debitele pe fluviul Dunărea vor fi în uşoară scădere, situându-se în continuare peste mediile multianuale ale lun