„Adevărul“ vă arată cine şi cum a pus în practică regia celei mai sângeroase Mineriade. În urma unei ample investigaţii, „Adevărul“ vă prezintă mecanismele şi oamenii prin care regimul Iliescu i-a controlat şi i-a folosit pe minerii din Valea Jiului.
Transformarea minerilor într-o forţă de tip paramilitar care să acţioneze la nevoie în slujba regimului Iliescu a fost o mişcare îndelung calculată. Confruntaţi, imediat după Revoluţie, cu proteste din ce în ce mai vehemente (la 12 ianuarie, aproximativ 100.000 de oameni au demonstrat paşnic în Piaţa Victoriei), „emanaţii Revoluţiei" au identificat în minerii din Valea Jiului clasa socială perfectă prin care să neutralizeze orice pericol de pierdere a puterii.
Mai citiţi şi:
Secretele Mineriadei/ Vladimir Tismăneanu: „Mineriada a fost «spontană» precum Congresul PCR“
Secretele Mineriadei/ Emil Constantinescu: „Minerii au distrus selectiv“
În virtutea acestei convingeri, s-au făcut două demersuri importante: racolarea unor oameni de încredere dintre liderii ortacilor şi aprobarea unei serii de revendicări pe care Nicolae Ceauşescu le refuzase minerilor după greva din 1977. Printre acestea se numărau: mărirea salariilor cu 50 până la 100 %, programul de lucru redus la 6 ore pe zi, vârsta de pensionare redusă la 45 de ani pentru cei cu 20 de ani vechime în minerit, o masă caldă la intrarea în şut şi alte beneficii.
În privinţa racolărilor, omul de legătură a fost Nicolae Cămărăşescu, ofiţer de contrainformaţii în Direcţia a II-a a Securităţii înainte de decembrie 1989 şi originar din Petroşani. „După Revoluţie, direcţia noastră a fost preluată de un colonel de la Armată. Şi ăsta zice: «Locotenentul-major Cămărăşescu îi cunoaşte pe ăştia din Valea Jiului». Şi m-au luat şi m-au băgat pe «ţeavă» ca să îi ajut", explică pentru „Adevărul", după douăzeci de ani, Nicolae Cămărăşescu. P