Ordonanţa de urgenţă privind majorarea TVA de la 19 la 24% a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, iar astăzi Parlamentul discută în plenul reunit al Camerei şi Senatului cele două acte normative în care Curtea Constituţională a constatat existenţa unor articole neconstituţionale şi, formal, va elimina aceste articole din legile care vor diminua salariile şi alte drepturi, dar nu şi pensiile.
Există, aşadar, toate premisele ca mâine, la reunirea board-ului FMI, măsurile de reducere a salariilor şi de creştere a TVA să fie deja în vigoare, iar Fondul să elibereze României cea de-a cincea tranşă de împrumut de 850 mil. euro.
Opoziţia s-a resemnat
Opoziţia a admis ieri că nu poate umbla pe întregul text al legii aşa cum afirmase iniţial şi că, potrivit Constituţiei, totul se reduce la o examinare aproape formală a actului normativ. Drept urmare, ieri, putere şi opoziţie au căzut de acord ca procesul să se încheie rapid. Mâine, spre seară, textul ar putea ajunge la promulgare pentru a fi publicat apoi în Monitorul Oficial - astfel că reducerile de salarii pot intra în vigoare la 1 iulie.
Astfel, Guvernul a rezolvat o jumătate de problemă, cea a reducerii salariilor, cealaltă jumătate fiind deja rezolvată prin publicarea ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului fiscal prin care TVA creşte de la 19 la 24%, creştere care va suplini financiar interdicţia impusă de Curte de a reduce pensiile.
Deşi, aparent, aici lucrurile sunt simple - s-a publicat ordonanţa şi gata - opoziţia se gândeşte să ceară din nou arbitrajul Curţii Constituţionale care ar urma să examineze constituţionalitatea actului normativ.
Unul dintre liderii PSD, fostul premier Adrian Năstase, afirmă că formaţiunea sa va cere Avocatului poporului să sesizeze Curtea Constituţională.
Liderul PSD Victor Ponta spune, la rându-i, că ordonanţa contravine legii care spun