Doar zece reguli de baza fac diferenta dintre alimentatia sanatoasa si cea care face rau organismului tau. Specialistii de la Consiliul European al Informatiilor Alimentare au intocmit o lista a celor mai simple zece reguli.
Mananca variat pentru ca organismul are nevoie de 40 de nutrienti diferiti, zilnic, fiecare avand rolul si rostul sau in metabolism. Niciun aliment nu le poate aduce pe toate, solutia fiind aceea de a manca variat.
Fibrele si cerealele reprezinta baza alimentatiei si pentru a fi cu adevarat eficiente trebuie sa provina din cereale integrale. Absenta sau aportul insuficient este cauza unor afectiunile digestive si a problemelor de nutritie.
Fructele si legumele sunt fundamental necesare. Regula de baza este consumul a cel putin cinci fructe si legume diferite, in fiecare zi. De preferat este ca fructele sa fie consumate in starea lor naturala, iar legumele sa fie preparate astfel incat sa-si pastreze proprietatile.
Mentine-ti greutatea, dar tine cont de faptul ca depinde de o serie de factori, printre care varsta si sexul. Pentru fiecare raport, exista valori normale. Cresterea in greutate este un factor major de risc in aparitia problemelor cadrio-vasculare, a cancerului si a unor tulburari metabolice grave si irevesibile, cum ar fi diabetul.
Top 10 alimente bogate in carbohidrati
Portiile rezonabile iti aduc doar avantaje. In primul rand, poti manca mai multe alimente. O masa rezonabila inseamna in cantitati 100 de grame de carne, o cana de paste nefierte, un fruct, 200 de mililitri de lichid si 50 de grame de desert. Orice depaseste aceste limite este nociv.
Mese regulate de trei ori pe zi, la orele potrivite. Este obligatoriu un mic dejun bogat in glucide si proteine, un aport suficient de grasimi la pranz si o cina lejera si doua gustari formate din fructe si l