Investitorii ar trebui sa cumpere lei romanesti, pe fondul speculatiilor ca moneda se va redresa de la nivelul minim record, deoarece turbulentele politice din Romania se domolesc, permitand introducerea masurilor de austeritate si finantarea internationala, au anuntat marti analistii bancii franceze Societe Generale, se arata intr-un comentariu al Bloomberg,citat de Agerpres
Analistii recomanda cumpararea de lei, anticipand ca moneda se va aprecia la 4,2 lei pentru un euro. Marti dimineata, leul a scazut la nivelul minim record de 4,3905 euro, apoi s-a apreciat cu 0,4%, la 4,3504 euro, marti la pranz. Leul s-a depreciat cu 0,4% si fata de dolar, ajungand la cel mai scazut nivel de la caderea comunismului, in 1989.
Fondul Monetar International a amanat sedinta in care urma sa se discute imprumutul acordat Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%, masura necesara pentru reducerea deficitului, conform cerintelor FMI. In 26 iunie, Romania a anuntat ca va majora Taxa pe Valoarea Adaugata pentru reducerea deficitului. Liderul opozitiei Victor Ponta a anuntat luni introducerea unei motiuni de cenzura, dupa ce va obtine semnaturile a 236 de parlamentari.
"Deoarece Guvernul a supravietuit motiunii din urma cu doua saptamani, este improbabil sa cada acum din cauza aceluiasi subiect, reducerea deficitului bugetar. Asa cum ne asteptam, drumul spre reforme este unul accidentat si va urma probabil o perioada dificila in continuare, dar nu exista alternativa la programul FMI", sustin analistii Societe Generale.
Leul, considerat "foarte atractiv"Riscurile sunt limitate de probabilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina pe piata valutara pentru a limita deprecierea leului, sustin analistii bancii franceze.
Ministrul roman de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca Romania "nu